Atenție români! Guvernul a anunțat Comisia Europeană că „are în vedere” lansarea schemei HoReCa 2 în anul 2022, cu ajutoare de stat pentru firmele din acest sector, dar și că ANAF va crește numărul inspecțiilor fiscale la firme și va lansa, totodată, aplicații mobile de Android și iOS, pentru accesarea Spațiului Privat Virtual, prin care se depun online declarațiile fiscale.
Măsurile apar într-un document pe care Guvernul la adoptat miercuri și l-a trimis la Bruxelles, Planul Național de Reformă (PNR) 2022, relatează startupcafe.ro.
În documentul întocmit anual, guvernanții prezintă Comisiei Europene ce au făcut și ce urmează să facă mai departe pentru reformarea statului, referitor la o serie întreagă de instituții centrale.
În privința Ministerului Finanțelor și a Agenției Naționale de Adminisrarre Fiscală, „principalele linii de acțiune stabilite pentru anul 2022 vizează următoarele domenii”:
1. Dezvoltarea serviciilor pentru contribuabili și consolidarea relației de parteneriat cu aceștia. Se are în vedere optimizarea și simplificarea serviciilor oferite în cadrul SPV (Spațiul Privat Virtual) prin portalul ANAF, prin acțiuni precum:
2. Transformarea digitală a ANAF prin soluții digitale integrate, care utilizează la maximum datele și informațiile disponibile. Se are în vedere finalizarea digitalizării tuturor formularelor și declarațiilor fiscale și extinderea posibilității de depunere on-line a acestora prin SPV și eguvernare.ro.
3. Creșterea conformării voluntare prin accelerarea dezvoltării unor proiecte pilot privind veniturile realizate de contribuabili-persoane fizice din: cedarea folosinței bunurilor, prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală, meditații/activități educaționale și alte forme de învățământ.
4. Intensificarea acțiunilor privind combaterea evaziunii fiscale, prin:
5. Eficientizarea și transparentizarea instituției, transformarea ANAF într-o instituție solidă, modernă și de încredere, prin:
În context, ANAF se laudă la Bruxelles și cu colectarea taxelor și impozitelor, de până acum. „În 2021 și prima parte a 2022, au continuat eforturile de îmbunătățire a colectării” – se arată în PNR 2022.
Fiscul spune că în anul 2021 a colectat suma de 311,1 miliarde de lei, „fiind înregistrat un grad de realizare a programului de încasări venituri bugetare de 100,2% și o creștere cu 18% față de 2020, respectiv cu 14,5% față de 2019 (indici nominali)”.
Pe partea de ajutoare nerambursabile pentru firmele mici și mijlocii din România, Guvernul a mai transmis Comisiei Europene că în anul 2022 „se are în vedere” deschiderea unei a doua ediții a schemei HoReCa, pentru acordarea de ajutoare de la bugetul de stat unor restaurante, pensiuni, hoteluri, agenții de turism.
CITEȘTE ȘI: PROFESORII, VIZAȚI DE ANAF. CE RISCĂ CEI CARE FAC MEDITAȚII FĂRĂ SĂ OFERE BON FISCAL
„Pentru a sprijini industria HoReCa, se are în vedere lansarea unei noi ediții a programului destinat acestui sector. Schema de ajutor, instituită prin OUG nr. 224/2020 din 30 decembrie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentaţie şi agenţii de turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19, precum şi privind unele măsuri fiscale, cu modificările și completările ulterioare, s-a finalizat, până la 27 ianuarie 2022, fiind solicitată finanțare de către 10.185 de operatori economici, din care au fost selectați 8.294 operatori, valoarea contractelor ajungând la 2,13 miliarde de lei”, a transmis Guvernul Comisiei Europene, prin PNR 2022.
Sursa foto: Arhiva Cancan